Sesja rady gminy przy rodzinnym stole Cz.6

Lato każdemu kojarzy się ze słońcem, wakacjami, ale też lekkimi, zdrowymi przekąskami. Do takich na pewno należą wszelkie surówki i sałatki. Kolejne spotkanie SESJI RADY GMINY PRZY RODZINNYM STOLE chciało nawiązać do takiego menu. Dlatego też podstawą tych warsztatów było przygotowywanie przeróżnych sałatek, surówek z wykorzystaniem łatwo dostępnych, smacznych zdrowych produktów, będących najczęściej w posiadaniu każdej gospodyni wiejskiej, jako tych uprawianych w ogrodach. Tytuł zajęć był dość inspirujący: Ostre cięcia i zdrowo pomieszamy – rozmowy o budżecie gminy.

Łatwo się domyślić, że w/w przekąski najczęściej wykonuje się przy użyciu ostrych narzędzi. Nawiązując do budżetu, nie tylko gminy, rozmowy o nim są często też bardzo „ostre”. Zaproszeni na warsztaty goście, jak i uczestnicy podzielali to zdania. W trakcie cięcia warzyw, owoców, ale też serów, jaj, wędlin do sałatek, dzielono się spostrzeżeniami na temat finansów rodzinnych, trudności w oszczędzaniu i różnicach w potrzebach ich wydatkowania. Przy miłych rozmowach panie w obydwu grupach wykonały liczne sałatki, surówki.

Część zajęć prowadzący, pan Marek Rybacki poświęcił na krótki instruktaż carvingu. Uczestnicy z warzyw oraz arbuzów (melonów) wycinali przepiękne wzory, głównie kwiaty. Zadanie było żmudne, wymagało cierpliwości, ale efekty też onieśmielały. Żadna z pań nie przypuszczała, że własnoręcznie wykona tak piękną, zdrową ozdobę stołu.