Warsztaty kultura słowa w debacie publicznej

Jedną z kolejnych propozycji Stowarzyszenia w ramach projektu W PUBLICZNEJ DEBACIE PRZY JEDNYM GNACIE, dofinansowanego z Funduszu  dla Organizacji Pozarządowych w ramach Grantu Blokowego Szwajcarskiego Programu Współpracy, były warsztaty skierowane do szeroko rozumianych uczestników życia publicznego. Odbyły się one w dniach 13-14 maja 2014 r. Poprowadziła je pani Edyta Dobosz – Maciuk. Na warsztaty zostali zaproszeni radni i sołtysi z terenu naszej gminy oraz inne osoby zainteresowane m.in. wzrostem umiejętności komunikacyjnych.

Pani Edyta wprowadziła miłą atmosferę, dbała, by nikt nie czuł się skrępowany i by swobodnie poddawał się nabywaniu nowych umiejętności. Przedstawiła też zadania, prawa i obowiązki jakie posiadają radni, sołtysi. To na ich podstawie przedstawiała sposoby skutecznej współpracy z mieszkańcami, jednostkami samorządów lokalnych. Uczestnicy dzielili się doświadczeniem, jak udało się im przekonać szerszą grupę do swoich racji. Pani Edyta wskazywała na przykładzie przytoczonych sytuacji, jak efektywnie formułować argumenty w takich przypadkach, odpowiednio dobierać słownictwo. Uczestnicy dyskutowali też o sile słowa, kulturze podczas trudnych debat. Pani Edyta zwracał też uwagę na rodzaj misji, jaką pełnią osoby wybrane przez społeczeństwo, na zaufanie ludzi, na to, by te dobre relacje pogłębiały się podczas pełnienia funkcji. Bardzo ważnym elementem sprzyjającym takim relacjom jest wychodzenie do swoich wyborców, jak najczęstsze uczestniczenie w życiu lokalnej społeczności. By w pełni wywiązywać się z powierzonej misji trzeba być z ludźmi, wśród nich, znać problemy, bolączki, przyczyny kłótni, itp.

Znakomicie przeprowadzone przez panią Edytę zajęcia zrobiły duże wrażenie na uczestnikach zajęć. Warsztaty, innowacyjne mając na uwadze odbiorców, cieszyły się znacznym zainteresowaniem. Czas spędzony z trenerką, która „od podszewki” zna tematykę komunikacyjną, pracę z ludźmi, która w rewelacyjny sposób nawiązuje kontakt z drugą osobą, bezapelacyjnie wpłynie na swobodniejsze i efektywniejsze pełnienie funkcji publicznych.