Wizyta studyjna w Radiu Lublin

Nie każdy ma możliwość zobaczyć jak działa radio „od kuchni”. Słuchając tej formy przekazu nie zastanawiamy się raczej, w jaki sposób ono funkcjonuje. Aby młodzi uczestnicy warsztatów dziennikarskich mogli spróbować swoich sił w studio nagrań, została zorganizowana wizyta studyjna do Radia Lublin. 28 sierpnia pod okiem profesjonalistów, młodzież miała okazję zobaczyć jak wygląda praca dziennikarza radiowego i poszczególne jej etapy. Uczestnicy wyjazdu zapoznali się ze sposobami przygotowywania materiałów oraz nagrywania audycji. Po wstępie teoretycznym, młodzież przystąpiła do wykorzystania „na żywo” zdobytej wiedzy. Przy wsparciu trenera-dziennikarza, młodzi mieli okazję spróbować swoich sił przed mikrofonem radiowym, w trakcie nagrywania audycji. Dla większości szokiem było usłyszenie własnego głosu w przygotowanym materiale. Niektórzy jednakże ochoczo przystali na propozycję pracy w radiu. Po niemałych emocjach związanych z nagraniami, przyszedł czas na odwiedzenie pozostałych pomieszczeń radiowych.

Wizyta w Radiu Lublin była fascynującą przygodą, która na długo pozostanie w pamięci uczestników wyjazdu.