Warsztaty kulinarne i konferencja podsumowująca projekt – zaproszenie do współpracy

Przez ostatni rok Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Woli Skromowskiej realizowało projekt „W publicznej debacie przy jednym gnacie”.

W dniu 23 września 2014 r. odbyło się podsumowanie tegoż przedsięwzięcia w budynku Świetlicy Wiejskiej w Woli Skromowskiej. Na konferencję licznie przybyła młodzież biorąca udział w warsztatach aktywizacyjnych, dziennikarskich, uczestnicy warsztatów: „Sesja rady gminy przy rodzinnym stole”. Obecni byli przedstawiciele władz: Wójt Gminy Firlej z Małżonką, Zastępca Wójta, Radni Gminy Firlej, Sołtysi, dyrektorzy okolicznych banków, Strażacy z Woli Skromowskiej, przedstawiciele zaprzyjaźnionych organizacji, mieszkańcy.

Tradycyjnie na spotkaniu zorganizowanym przez Gospodynie na stołach nie zabrakło pyszności. Uczestniczki warsztatów przygotowały dania obiadowe, liczne przystawki na zimno i pyszny deser. Działania w kuchni i tym razem odbywały się pod czujnym okiem kuchmistrza pana Grzegorza Rusinowicza.

Jednym z punków konferencji były też prelekcje. Mówcy podsumowali działania projektowe, przybliżyli słuchaczom kwestie partycypacji kobiet i mieszkańców wsi w polityce publicznej.

Główną atrakcją konferencji było niewątpliwie wręczanie certyfikatów uczestnikom warsztatów zorganizowanych w ramach projektu. Oczywiście wszystkich tych, którzy takowe otrzymali uwieczniono na pamiątkowym zdjęciu. Miłą niespodzianka dla wszystkich była też publikacja przygotowana przez uczestników warsztatów dziennikarskich pt. Obywatelskie Przepisy Kulinarne czyli Smaki Gminy Firlej. Jako autorzy młodzież z dużą satysfakcją wręczała ją wszystkim obecnym na konferencji. Książka jest zbiorem przepisów, wspomnień kulinarnych władz i mieszkańców gminy. Każdy z dużym zainteresowaniem ją przeglądał, analizował i jednocześnie deklarował wykorzystanie zawartych w niej porad i przepisów.