SGW

Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Woli Skromowskiej działa od grudnia 2008 r. Obecnie liczy 34 członkinie – osoby w różnym wieku (najmłodsza lat 17, najstarsze 60+). Grupa kobiet założyła organizację, która za cel postawiła sobie zaktywizowanie społeczności lokalnej – niegdyś pełnej inwencji. I udało się. Od 2009 r. SGW w Woli Skromowskiej organizuje pikniki rodzinne, spotkania integracyjne, wyjazdy do kina, teatru, wielopokoleniowe wycieczki, warsztaty kulinarne, robótek ręcznych. Każdego roku organizacja przygotowuje wieniec na dożynki gminno – parafialne w Kocku. Dla dzieci, w ramach działań świetlicowych, organizowane były: kurs tańca, zajęcia plenerowe "żniwa dawniej i dziś", artystyczne, konkursy recytatorskie. Początkowo siedzibą stowarzyszenia był budynek dawnej remizy OSP – bez ogrzewania i toalety. Gospodynie, przy pomocy strażaków, pomalowały pomieszczenia, zagospodarowały otoczenie.