Wręczenie laurów promocyjnych dla Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Woli Skromowskiej

28 lutego w Lubelskim Centrum Konferencyjnym podczas uroczystej konferencji „W krainie lubelskich produktów tradycyjnych i regionalnych” zorganizowanej przez Departament Rolnictwa i Środowiska odbyło się oficjalne wręczenie laurów promocyjnych dla nowo wpisanych wyrobów na Listę Produktów Tradycyjnych województwa lubelskiego. Pamiątkowe grawertony wręczyli producentom wicemarszałek Grzegorz Kapusta i Sławomir Struski, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Środowiska. Laury promocyjne dla naszego stowarzyszenie za 2 produkty: „Pierogi skromowskie z kaszą jaglaną, serem i miętą” oraz „Parowańce skromowskie z serem” odebrały panie Urszula Osik i Alicja Więch.

Po konferencji organizatorzy umożliwili nagrodzonym zaprezentowanie i degustację swoich produktów tradycyjnych i regionalnych. Przy stoisku promocyjnym nasze stowarzyszenie reprezentowało 7 członkiń. Produkty wzbudziły duże zainteresowanie.

Odbiór laurów był ukoronowaniem szeregu działań stowarzyszenia. Członkinie od najstarszych mieszkanek Woli Skromowskiej uzyskały szczegółowe informacje o wyrabianiu  pierogów z kaszą jaglaną, serem i miętą oraz parowańców z serem. Młodzież dodatkowo  przeprowadziła wywiady z seniorkami potwierdzającymi tradycyjne receptury.

Zachęcone sukcesem członkinie zapewne rozważą koncepcję jeszcze innych produktów, które mogłyby być chlubą województwa lubelskiego i rozsławiałyby Wolę Skromowską i gminę Firlej. Przy kreatywności pań i ich potencjale kulinarnym wszystkiego można się spodziewać.

Alicja Więch

gallery