ASOS – Warsztaty kulinarne -16.11.15

Od zawsze eksperymenty i dobra zabawa w kuchni były domeną pań. Otwartość na ciekawe potrawy, sposoby ich przyrządzania w kobietach są bardzo duże. Owe potencjały postanowiliśmy też wykorzystać w ramach projektu KUŹNICA PRZYSZŁOŚCI, ALERT DLA PRZESZŁOŚCI.

Na pierwszych warsztatach kulinarnych, które odbyły się 16 listopada 2015 r.,  uczestnicy postanowili zająć się potrawą, w wykonywanie której, według nich, trzeba włożyć mnóstwo serca. A chodzi naturalnie o pierogi. Panie wspólnie przygotowały składniki na nadzienia, bowiem oczywiście było ich kilka rodzajów. Po zagnieceniu ciasta wszystkie uczestniczki warsztatów przystąpiły do lepienia. Umiejętności w tej dziedzinie obserwowaliśmy niebanalne. Wykończenie, tzw. falbanki przy formowaniu wzbudzałyby zachwyt u wielu.  Powstały w ten sposób pierogi z kaszą jaglaną, serem i miętą (oczywiście świeżą, prosto z ogrodu pani Krysi), mięsem, kapustą i grzybami, jagodami, ruskie. Co by działania szły harmonijnie, część kobiet zajęła się gotowaniem. Ale jak zwykle najmilsza chwila to degustacja. Zadowolenie na twarzach było pełnym odzwierciedleniem smaku tych rarytasów.

Jak miłe jest takie wspólne przygotowywanie i spożywanie posiłków. I nawet nikomu nie przeszkadzała późna pora.