Gościliśmy

Członkinie SGW gościły na licznych powiatowych, a nawet wojewódzkich imprezach. Potraw charakterystycznych dla regionu w wykonaniu znakomitych kucharek mieli mozliwość spróbować goście na festynie w Sernikach, w Muzeum Wsi Lubelskiej w ramach X edycji imprezy "Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki regionów, dożynkach gminnych w Kamionce, dożynkach powiatowych w Lubartowie, spotkaniu plenerowym w Kazimierzu Dolnym "Świeto Jesieni". Na stoiskach gospodyń mozna skosztować: wielu rodzai ciast, pierogów z przeróżnym nadzieniem (ruskie, z mięsem, z grzybami, z kapustą i mięsem, z soczewicą), swojkiego chleba ze smalcem Celiny, pasztetu z grzybów, swojskiego masła, sera żółtego z ziołami, podpiwka. Wszystko wykonane własnoręcznie przez gospodynie wiejskie zgodnie z przepisami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie.