Sesja rady gminy przy rodzinnym stole Cz.1

Uczestnicy debat przy kuchennym blacie mieli czym „zabłysnąć” podczas spotkań andrzejkowych. A to dzięki umiejętnościom doskonalonym podczas warsztatów Sesja Rady Gminy przy rodzinnym stole w ramach projektu W PUBLICZNEJ DEBACIE PRZY JEDNYM GNACIE, dofinansowanego z Funduszu  dla Organizacji Pozarządowych w ramach Grantu Blokowego Szwajcarskiego Programu Współpracy, które odbyły się w sobotę 23 listopada 2013 r.

Odbiorcami przedsięwzięcia są głównie kobiety, które nie tylko chcą podnieść swoje umiejętności kulinarne, ale przed wszystkim otworzyć się na wszelką aktywność społeczną. Liczą, że miejsce i czynności, które są im tak bliskie, pomogą im w tym. Sprzyja temu i atmosfera warsztatów i zapraszani goście, którzy na co dzień zawodowo skupiają się na sprawach sołectwa, gminy, powiatu.

Stroną kulinarną warsztatów Sesja Rady Gminy przy rodzinnym stole zajmuje się pan Grzegorz Rusinowicz – wykwalifikowany kucharz z wieloletnim doświadczeniem.

Na początku pierwszego spotkania uczestnicy podzielili się swoimi oczekiwaniami dotyczącymi warsztatów. Wysłuchali też propozycji kuchmistrza. Przed rozpoczęciem zajęć praktycznych każdy otrzymał materiały promocyjne oraz niezbędną przy tego typu działaniach odzież ochronną. W kolorowych fartuszkach panie wyglądały niezmiernie urokliwie.

I do dzieła….

Pierwsze spotkanie upływało przy gotowaniu zup i kremów cebulowych, dyniowych. Uczestnicy przygotowywali też mięsne dodatki do w/w potraw oraz ziołowo-czosnkowe grzanki. Zainteresowanie wzbudził też makaron ze szpinakiem, który uczestniczki własnoręcznie wykonały.

W trakcie działań uczestnicy poruszali szereg tematów związanych nie tylko z kulinariami. Pojawiały się zagadnienia związane z funkcjonowaniem wsi, gminy. Szereg niejasności wyjaśniali goście warsztatów – Wójt Gminy Firlej Sławomir Cieszko z małżonką Beatą oraz Zastępca Wójta Gminy Firlej Dariusz Firczuk.

Najbardziej ożywione dyskusje oczywiście odbywały się podczas degustacji, kiedy wszyscy już na spokojnie, po zakończonych działaniach, delektowali się smakiem potraw, które przygotowali.