Aktywizacja młodzieży w życiu publicznym Cz.2

Święta Bożego Narodzenia tuż, tuż….

Mimo iż na zewnątrz śniegu nie ma, choinki jeszcze zapachem nie czarują, to my już wprowadziliśmy w nastrój tego okresu uczestników drugich warsztatów aktywizacji młodzieży. Odbyły się one 9 grudnia 2013 roku. Zadaniem zaplanowanym na ten dzień przez panią Ewę Skomorowską były ozdoby choinkowe oraz stroiki świąteczne. Wielość materiałów do ozdabiania bombek, gwiazdek ze styropianu wyzwoliła w uczestnikach mnóstwo fantazji. Tak więc ozdoby choinkowe były malowane, dekorowane cekinami, naklejkami, brokatem, kolorowymi gwiazdkami, wstążeczkami. Te arcydzieła będą upominkami dla naszych Radnych Gminy, a zostaną im wręczone na spotkaniu opłatkowym, które odbędzie się już 16 grudnia 2013 r. w budynku naszej świetlicy.

Kolejnym punktem działań na tych warsztatach były stroiki świąteczne. Pachnąca sosna i jodła upajały zapachem w całym budynku. Każdy z uczestników otrzymał podstawkę z gąbką florystyczna i wedle własnych upodobań wykonywał stroik. Liczne gałązki, suszone orzechy, szyszki, płatki pomarańczy, a nawet własnoręcznie zrobione bombki stanowiły dekorację arcydzieła każdego z uczestników. Oprószone sztucznym śniegiem, złotym i srebrnym brokatem wyglądały ujmująco. Co prawda konkursu na najładniejszy stroik nie było, ale każdy uczestnik tyle wysiłku włożył w jego zrobienie, jakby co najmniej na międzynarodowej wystawie miały być zaprezentowane.

Tak daleko więc nie pojadą, jednak zachwyt domowników każdego z uczestników warsztatów, w domu którego będą te stroiki stoły zdobiły, będzie najlepszą nagrodą dla wykonawcy.