Sesja rady gminy przy rodzinnym stole Cz.2

Czas świąteczny, noworoczny i karnawałowy w kobietach pobudza potrzebę wykazania się w sferze kulinarnej. Na ostatnich warsztatach w ramach projektu W PUBLICZNEJ DEBACIE PRZY JEDNYM GNACIE, dofinansowanego z Funduszu  dla Organizacji Pozarządowych w ramach Grantu Blokowego Szwajcarskiego Programu Współpracy, które odbyły się w poniedziałek 16 grudnia 2013 r. uczestnicy doskonalili swoją biegłość w przygotowywaniu potraw wigilijnych i świątecznych.

Działania przebiegały pod czujnym okiem kuchmistrzów: Grzegorza i Jakuba. Plany na potrawy były bogate. I wszystkie zostały zrealizowane. Obydwie grupy przygotowywały śledzie pod dwoma postaciami (pod pierzynką z pora i jajek, w oleju z cebulą oraz w sosie musztardowym), roladki z soli, cukinii i pieczarek, potrawkę i sałatkę z łososia, sushi, polędwiczki w sosach grzybowym ewentualnie śmietanowym. Nie zabrakło też tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami, barszczyku oraz karpia, którego wcześniej pod czujnym okiem pana Grzegorza uczestniczki uczyły się filetować. Ku uciesze wszystkich na tych zajęciach nasz mistrz kuchni zaprezentował wykonanie słodkiego deseru tiramisu. Po zastygnięciu rozpływał się w ustach.

Wspólna degustacja obu grup oraz zaproszonych gości, czyli Wójtów oraz Radych Gminy Firlej, a także zawsze nam pomocnych druhów z OSP z Woli Skromowskiej odbyła się wieczorem w uroczystym nastroju. Świątecznie przygotowane stoły zdobiły nie tylko potrawy, ale też stroiki wykonane przez uczestników warsztatów aktywizacyjnych. Po sali roztaczał się aromat potraw i  nastroju świątecznego.

By spotęgować ten ostatni wszyscy zgromadzeni podzielili się opłatkiem i przy dźwiękach kolęd złożyli sobie życzenia. W miłej i nastrojowej atmosferze obecni na spotkaniu przystąpili do delektowania się potrawami. Towarzyszyły temu liczne rozmowy, między innymi na temat ulubionych potraw. Zaproszeni goście chętnie opowiadali o tym, co ich podniebieniu sprawia największą przyjemność. Nie wszyscy znali przepisy na owe potrawy, ale obiecali je dostarczyć, co zostanie wykorzystane w dalszej części realizowanego projektu.

Dużym zaskoczeniem dla wszystkich były odwiedziny św. Mikołaja. Z każdym porozmawiał, pozował do zdjęcia, a co najważniejsze, nikogo nie zostawił bez prezentu. Kobiety obdarował drewnianymi łopatkami niezbędnymi przy przygotowywaniu potraw, zaś mężczyzn artystycznymi ozdobami choinkowymi.