Aktywizacja młodzieży w życiu publicznym Cz.3

Dwutygodniowa przerwa przeznaczona na wypoczynek w młodzieży uczestniczącej w naszych warsztatach spotęgowała możliwości i chęć do twórczych działań. Oczywiście pani Ewa w 100 % odpowiedziała na ich potrzeby. W trakcie kolejnych warsztatów aktywizacyjnych uczestnicy wykonywali obrazki, drobne ozdoby metodą decoupage. Mając na uwadze ich ogromne zaangażowanie i spontaniczność wcześniej dokładnie sami pozabezpieczali miejsce pracy i rozpoczęło się malowanie przeróżnymi kolorami przeznaczonych na obrazki deseczek. W ruch poszły od razu suszarki, którymi młodzież suszyła swoje podkłady. Następnie pani Ewa objaśniła kolejny etap działań. Teraz zadaniem młodzieży było swoje obrazki precyzyjne pomalować preparatem do spękań. I znów suszenie. Ponieważ nie wszyscy jednocześnie mogli z suszarek korzystać, niektórzy wolny czas wykorzystywali na wybieranie ozdób, które mieli zamiar umieścić na swoich obrazkach. Z serwetek i ozdobnych arkuszy wybierali motywy, wycinali i przygotowywali projekty swych arcydzieł. Na gotowych już deseczkach pojawiły się motywy kwiatów, ptaków oraz tajemniczych kobiet. Efekty były oszałamiające.

Uczestnicy twierdzili, że nie przypuszczali, że w tak prosty sposób można zrobić tak efektowne obrazki. Odkrywanie swoich możliwości, talentów jest niezwykle ekscytujące.