Aktywizacja młodzieży w życiu publicznym Cz.4

Zainspirowani techniką decoupage, wykorzystując wiedzę i umiejętności zdobyte na poprzednich warsztatach, uczestnicy przystąpili tym razem przy tworzeniu form użytkowych. Misternie wykonane tą metodą obrazy pojawiły się na drewnianych świecznikach, które będą niewątpliwą ozdobą stołów. Mając na uwadze, iż odbiorcami naszych zajęć są same dziewczyny, pani Ewa pokazała im możliwość tworzenia kolczyków, bransoletek przy wykorzystaniu jeszcze większej precyzji w tej metodzie. Prace rozpoczęły się od wyboru gotowych elementów na ozdoby, ich kształtu. Każda kobietka zapragnęła mieć od razu co najmniej dwa komplety biżuterii. Pod czujnym okiem pani Ewy malowały je, suszyły oraz ozdabiały. Jedne malowały, kryły preparatem do spękań i doklejały gotowe aplikacje. Inne pociągały klejem, tworzyły brokatowe ozdoby lub odpowiednim mazakiem umieszczały na nich własne imiona. Kilka par kolczyków powstało też z koralików skrupulatnie nawlekanych na odpowiednio przygotowane druciki. Najwięcej zajęcia miała oczywiści pani Ewa przy przygotowywaniu elementów na biżuterię i mocowaniu bigli do każdej pary ozdób do uszu.

Zima w tym roku nas rozpieszcza, więc tylko czekać ciepłej wiosny, kiedy każdy z uczestników zdejmie z głowy czapkę i wtedy w pełni zaprezentuje barwną biżuterię własnoręcznie wykonaną.