Sesja rady gminy przy rodzinnym stole Cz.3

Kolejne spotkanie z cyklu: „Sesja rady gminy przy rodzinnym stole” odbyło się ze względu na swą specyfikę w dwóch częściach: 12.02.2014r i 15.02.2014r. Rozmowy przy kuchennym blacie tym razem toczyły się na temat bezpieczeństwa w gminie, a okazją do nich były wspólne prace przy wyrobie wędlin domowym sposobem.

W pierwszym dniu warsztatów przygotowane półtusze trzeba było poćwiartować, posortować i w zależności od przeznaczenia zamarynować, zasolić lub stopić. Dla wielu uczestników była to okazja nie tylko do rozmowy, lecz także do poznania tajników przygotowywania marynat i obróbki mięs.

W sobotę 15.02.2014r. już od samego rana uczestnicy warsztatów oraz zaproszeni goście przystąpili do dalszego etapu przygotowania wędlin. W kuchni trwało mielenie mięs, doprawianie, nabijanie kiełbas, umieszczanie szynek w siatki. W tym samym czasie strażacy przygotowali do użycia przenośną wędzarnię. Już od kilku dni kompletowane było drewno do jej opalania (specjalne gatunki drewna o właściwej wilgotności). Przy sprawnym działaniu pod fachowym okiem instruktora wkrótce rozpoczęto wędzenie szynek , baleronów i kiełbas. Ogromnym zaangażowaniem w tych pracach wykazał się Wójt Gminy- Pan Sławomir Cieszko, który wraz z małżonką Beatą brał udział w całości warsztatów, nie uroniwszy ani chwili. Przyjazna atmosfera panująca w kuchni sprzyjała prowadzeniu rozmów na różne tematy. Widok osoby stojącej na czele gminy, własnoręcznie wykonującej kaszankę, jest wyjątkowo mobilizujący.

Po ciężkiej pracy przyszedł też czas na degustację przy wspólnym stole. Zasiedli przy nim uczestnicy , strażacy, zaproszeni goście oraz młodzież, która w tym samym czasie zdobywała umiejętności dziennikarskie.