Aktywizacja młodzieży w życiu publicznym Cz.5

Kolejne spotkania w ramach warsztatów aktywizacyjnych ściśle tematyką nawiązywały do Świąt Wielkiej Nocy. Uczestnicy przygotowywali ozdoby, które później w tym szczególnym okresie miały uświetniać ich domy, stoły. Na pierwszym spotkaniu uczestniczki przygotowywały jaja giganty, z których później miały robić ozdobne pisanki. Pani Ewa wymyśliła, iż napompowane balony będą oklejały papierem solidnie nawilżonym klejem. W ten sposób wychodziły zgrabne „jaja strusie”, które po wyschnięciu miały być malowane i ozdabiane. Pracy przy tym było nie lada. Trzeba było taki balon dokładnie okręcić np. gazetą, solidnie wysmarować klejem i w ten sposób nałożyć na niego kilka warstw. Jednakże dziewczyny są bardzo sprytne i dzięki temu wolny czas poświęciły jeszcze na przygotowywanie z odpowiedniej masy solnej wisiorków. Były to początkowo tylko zarysy tych ozdób. Ich kończenie miało nastąpić na kolejnych warsztatach.