Sesja rady gminy przy rodzinnym stole Cz.4

Jak zrobić coś z niczego

Niegdyś schyłek zimy, początek wiosny w gospodarstwach wiejskich zawsze wiązał się z dużymi brakami w spiżarniach, spichlerzach. Jak to na „przednówku”… Współcześnie takie sytuacje miejsca raczej już nie mają.

Jednakże Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich na kolejnych warsztatach w ramach projektu W PUBLICZNEJ DEBACIE PRZY JEDNYM GNACIE chciało nawiązać do tego okresu i pokazać jak przygotować smaczne, efektowne potrawy z dostępnych, zwłaszcza u gospodyń wiejskich, produktów. Ich bazą miały być ziemniaki.

Tak więc 22 marca 2014 roku odbyły się debaty pod hasłem JAK ZROBIĆ COŚ Z NICZEGO? Mistrz kuchni w tym dniu zaproponował szereg potraw, które uczestnicy debat z przyjemnością pod jego czujnym okiem przygotowywali. Było to m. in.: zapiekanka ziemniaczana, ziemniaki faszerowane na carappacio z buraczkami marynowanymi, spaghetti carbonare, rigatoni saltati, pyzy ziemniaczane z mięsem mielonym. Na brak różnorodności nie można było narzekać. Nazwy potraw w sumie niewiele mówiły, ale ich smak rekompensował ową niejasność językową.

W debatach uczestniczył Zastępca Wójta Gminy Firlej Dariusz Firczuk. Wykonywał mnóstwo działań przy przygotowywaniu potraw, ale też wyczerpująco wyjaśniał wątpliwości społeczne, administracyjne dotyczące bieżących spraw związanych z najbliższą okolicą.