Sesja rady gminy przy rodzinnym stole Cz.5

Święta Wielkanocne zbliżały się wielkimi krokami. Pogoda umożliwiła wykonanie mnóstwa prac na podwórkach, w ogrodzie. Większość kobiet umyła zapewne też już okna i gruntownie posprzątała. Nadszedł więc czas na planowanie potraw na ten czas. Podstawowym składnikiem dań wielkanocnych są jaja. Tak więc kolejne debaty zatytułowane Ale jaja – czyli potrawy z jaj i przekąski znakomicie w ten czas się wpasowały.

Kuchmistrz zaplanował słodkości: babę wielkanocną i cytrynową oraz ślimaczki drożdżowe. Były jajka pod licznymi postaciami: faszerowane pastami (groszkową i paprykową), w skorupkach nadziewane pieczarkami i zasmażane. Uczestnicy wykonywali też wielkanocną zapiekankę ziemniaczaną w formie gniazdka, nadziewanego szpinakiem i dodatkowo dekorowaną zasmażanym boczkiem. W odczuciach większości uczestników było to arcydzieło, które po upieczeniu dodatkowo wypełnione zostało surowym jajem, następnie zapieczone i podawane z marynowaną karkówką. Podczas degustacji słowa uznania nie milkły. Smakowało, ale i wyglądało nieziemsko. Można liczyć, iż teraz często będzie gościła ta potrawa na stole wielu uczestników warsztatów.