Aktywizacja młodzieży w życiu publicznym Cz.10

Niebywałą radość na twarzach uczestników podczas zajęć tych można było zauważyć. Pierwszy dzień wakacji!!! Aktywności i zaangażowania nigdy im nie brakowało, ale dzisiejszy entuzjazm i zapał do działań były niespożyte.

Pani Ewa natychmiast zajęła się ową energią. Dziewczyny na początku przypomniały sobie sztukę tworzenia ozdobnych szablonów i kolorowania ich farbami. Pierwsze próby oczywiście odbywały się na papierze. Gdy tylko, zdaniem pani Ewy, umiejętności doszły do zadawalającego stanu, wspólnie na dużym stole uczestnicy rozłożyli duży, biały obrus. Każdy zajął swoje miejsce, tym samym wyznaczając sobie obszar tkaniny do dekorowania. Dziewczyny obowiązkowo wykonały pełne nakrycia, przed każdą na obrusie widniał kolorowy talerz i sztućce. Następnie każda obok nakryć namalowała coś miłego. Były to barwne kwiaty, cukierki, ciekawe wzorki. I oczywiście każda uczestniczka zajęć pod swoim dziełem się podpisała.

W ten sposób powstał piękny, kolorowy obrus, z imionami wszystkich uczestniczek warsztatów Aktywizacja młodzieży w życiu publicznym. Będzie on znakomitą pamiątką dla Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Woli Skromowkiej.

Ponieważ były to już ostatnie zajęcia z zaplanowanego cyklu, organizacja postanowiła je w sposób wyjątkowy zakończyć i przygotowała dla pani Ewy i uczestników zajęć miłą niespodziankę w postaci poczęstunku. Oczywiście, żeby sprostać oczekiwaniom i smakom młodzieży na stole pojawiła się pizza. Jej jakość, którą potwierdziła ilość zjedzonych porcji, była dopełnieniem zadowolenia z możliwości uczestniczenia w tak twórczych zajęciach.