Warsztaty dziennikarskie Cz.5 i Cz. 6

W związku z zaplanowaniem w ramach projektu wydania publikacji „Obywatelskie przepisy kulinarne” na dwóch kolejnych warsztatach dziennikarskich młodzież skrupulatnie zaczęła zbierać materiały do niej. Okazja była niebywała, bowiem w tym samym czasie odbywały się w świetlicy warsztaty dla uczestników życia publicznego Kultura słowa w debacie publicznej. Korzystając z obecności wielu osób uczestnicy przeprowadzali z nimi wywiady skupiając się na tematyce kulinarnej, ulubionych potrawach z dzieciństwa, smakach, które na zawsze pozostały w ich pamięci. Każdy z dorosłych uczestników dzielił się przepisami na swoje ulubione potrawy, sekretami, jakie w kuchni stosuje, by jego potrawy miały magiczny smak. Oprócz procesjonalnie przeprowadzonych wywiadów młodzi dziennikarze każdej osobie zrobili atrakcyjną sesję zdjęciową w kuchni, z rekwizytami będącymi przedmiotami codziennego użytku w tego typu pomieszczeniach. „Modele” czuli się podczas tych działań „jak ryby w wodzie”.